Festivaller, kentin yerel yönetim unsurları tarafından belirlenmiş gün ve tarihlerde düzenlenen, geleneksel hale gelmiş, kentin imgesi olmuş etkinliklerdir.
Heredot ve Evliya Çelebi'nin Aydın hakkındaki söylediği sözlerden yola çıkarak bahsedeceğim festivaller, kentin yöresel yeme-içme kültürü ağırlıklı sahip çıkılması, gelecek nesillere aktarılması ve ekonomiye kazandırılması gereken tanıtım etkinlikleridir.
Aydın'lı hemşehrim, desem ki Aydın'lılar, hiçbir ilçesinde yöresel değerleri profesyonel anlamda tanıtan, çiftçisine, esnafına ekonomik kazanım sağlayan festival HİÇ görmediler.
Sen ne diyon bizimoğlan, senin dünyadan haberin yok dersin ve lafı ağzıma tıkarsın demi.
Sultanhisar ve Atça'da Çilek Festivali,
Karacasu'da Yenice Zeytin Festivali,
Yenipazar'da Pide Festivali,
Efeler'de Gastronomi Festivali,
Koçarlı'da Yöresel Ürünler Festivali
diye sıralar, hiç duymadınız mı dersin.
Şimdi size anlatacağım festivaller her yıl gittiğim Adana Uluslararası Lezzet Festivali,
Gaziantep GastroFest Gastronomi Festivali,
Urla Uluslararası Enginar Festivali ve
Alaçatı Uluslararası Ot Festivalinde gördüğüm takip ettiğim bilgiler ışığında olacaktır.
Yöresel, Ürünler, Lezzetler ve Gastronomi Festivallerinin amacı, kentin bu değerlerini Türkiye ve Dünyaya tanıtmak, şehrin kendi çiftçisine ve esnafına ekonomik değer kazandırmaktır.
Festivalde senin düşündüğün, akşamki konser ve kurulmuş 5-10 stant ise, bu festival değil, konser eğlencesinin yöresel değerimizle süslenmiş, halkın kandırılmasıdır.
Adana Lezzet Festivaline aylar öncesinden, uçakların yurtdışından bile dolduğundan ve Türk Hava Yollarının ek seferler koyduğundan bi habermisin.
Yine Adana Lezzet Festivalindeki onlarca etkinlikliğe 2-4 günlüğüne gelenler yüzünden Adana'nın
13 bin kişilik otel kapasitesinin dolduğundan, festivale gelenlerin Tarsus ve Mersin'de kaldığından ve Adana'daki festivalini Türkiye'nin heryerinden gelen turlarla 800 bin kişinin ziyaret ettiğinden bi habermisin.
UNESCO koruması altındaki Dünya Gastronomi şehri Gaziantep’i hiç anlatmayayım.
İzmir'deki Urla Uluslararası Enginar Festivali ve Alaçatı Uluslararası Ot Festivalinde ilçenin kendi üreticisi esnafı ve kooperatifleri tarafindan yüzlerce stant açıldığından,
Bu iki İlçemize Türkiye'nin her yerinden yüzlerce tur otobüsünün, binlerce özel araçla birlikte her bir festivale 1 Milyonun üzerinde ziyaretçi geldiğinden bi habermisin.
Urla Uluslararası Enginar Festivali ve Alaçatı Uluslararası Ot Festivalini bu ay gezdim. Detaylıca pek yakında anlatacağım.
Şimdi gelelim Aydın'ın Vizyonsuz Başkanlarının sıradan festivallerine.
Festivaller, dışarıdan insanları kendi kentinize getirip, para harcattığınızda kente büyük ekonomik katmadeğer kazandırır.
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun Adana ve Erzurum Gastronomi Festivalleri düzenleyip, dışarıdan gelen esnaflarla stant açıp, Aydın'ın parasını dışarı kaçırıp, Aydın esnafına, köylüsüne, çiftçisine, kooperatifine ekonomik zarar verdiğini biliyormuydunuz. En azından şimdi öğrendiniz.
Buna karşın Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun Aydın'ın Kültürel, Yöresel Lezzetlerine ait, şehre ekonomik kazanımı olacak Festival anlamında, Türkiye'nin heryerinden insanları Aydın'a getirecek hiçbir etkinlik yapmadığını görüp, bunu Aydın adına siz hiç dert edindiniz mi?
Yetmezmiş gibi Urla ve Alaçatı Uluslararası Festivallerinde 1'er milyonun üzerinde
ziyaretçi gelirken, Topuklu Efemiz, 150 bin kişinin geldiği Gençlik konserini festival diye pazarlayıp, Aydın'ın yerel gazetelerine her ay düzenli verdiği 50 bin tl karşılığı, Ege'nin En Büyük Festivali yalan haberini yaptırdığını biliyormusunuz. Bu Urla ve Alaçatı'nın emeğine ve Aydın halkına saygısızlıktır.
Koçarlı'nın önceki dönem Belediye Başkanı Nedim Kaplan'ın Yöresel Ürünler Festivali (İncir, Zeytin, Zeytinyağı, Çam Fıstığı, Pamuk) düzenlediğini, festival alanında bu ürünlerden hiç olmadığını biliyormuydunuz. Festivalin yıldızı Aleyne Tilki'ydi.
Karacasu Belediyesi'nin geçen yıl Yenice Zeytin Festivali düzenlediğini ve festivale zeytincileri çağırmayı unuttuğunu ve sadece 1 Zeytin stantı olduğunu biliyormuydunuz.
Örnek cok ama ben yazarken sıkıldım. Bu konuda ses çıkarmazsınız, hesap sormazsanız, yöresel ürün ve lezzetlerimizi tanıtamayız ve ekonomik değer kazandıramayız.
Unutmayın, Efe torunuyuz diyerek değil, Atalarımızdan bize emanet değerlere sahip çıkınca, bunlara ekonomik değer kazandırıp, esnaf ve köylümüzün emegine sahip çıkınca Efe torunu oluruz.
Özlem Çerçioğlu Başkanımızın kurmaylarına niçin yöresel değerlerimize sahip çıkmıyorsunuz soruma verilen cevabı ilerideki yazılarımda paylaşacağım.
Sağlıcaklı Kalın.